Fler och fler tar steget längre och går från att köpa ekologiskt och närodlat till att börja odla sina egna grönsaker, bär och örter. Det finns just nu flera aktuella handböcker att hämta tips och inspiration ifrån.
För dig som bor i en stad eller inte har så mycket plats för din odling är Urban odling av Mattias Gustafsson och Ulrika Flodin Furås (Natur & Kultur) ett bra val. Författarna ger dig tips och trix för att lyckas med en tak-, terrass- eller balkongodling. Det bjuds på byggtips, beskrivningar, ritningar och råd på hur du ska tänka när du planerar, odlar, inreder och bygger din egna lilla oas och ekologiska kretslopp.
I Lena Israelssons bok Odla året om (Bonnier Fakta) ger författaren praktiska tips för dig som vill förlänga odlingssäsongen och njuta av hemodlade kryddor mitt i vintern, skörda spenatblad på våren, plocka söta tomater under sommaren och njuta av Mizunakål långt in på senhösten. Hon ger bland annat råd om vilka grönsaker, örter och kryddor som passar de olika årstiderna, vad skillnaden mellan kall- och varmvädersväxter är och vilka metoder du ska använda för olika växter samt när du ska förkultivera, utplantera och skörda. Det handlar mycket om planering, täckning och gödsling.
En klassiker man inte får missa om man ska börja odla är Vår Trådgårdsbok, nu ute i sin sjätte upplaga, av Christel Kvant och Inger Palmstierna (Norstedts). Boken täcker det mesta, utgår från svenska förhållanden och tar upp det senaste, som betydelsen av en klimatsmart och giftfri trädgård och hur man kan odla på små ytor.